HABANERO PEPER
Yucatán, Mexico

HABANERO PEPER

Naam: Habanero Peper

Smaak: Fruitig, licht zurig, knapperig en subtiele rokerigheid

Herkomst: Yucatán, Mexico

Pittigheid: Brandend heet (5/5), maar van korte duur

Scoville Units: 100.000 – 350.000 SHU

blank
Habanero kwekerij in Yucatán, Mexico

blank
Habanero pepers aan plant

Hoe smaakt de Habanero?

De Habanero is een heerlijke chilipepersoort die met zijn bijzondere, licht zurige chinense-smaak en een extreme hitte explosie. Heerlijk te combineren is met veel zoete gerechten.

Je kunt de Habanero het beste minimaal gebruiken. Alleen de zeer ervaren gebruiker waagt het erop de peper te eten. Je kunt de peper op allerlei manier toepassen in gerechten. Hij wordt bijvoorbeeld gebruikt in een marinade voor vlees en je kunt er een tomatensaus lekker pittig mee maken.

Qua smaak is er veel om van te houden. Tropisch fruit zoals ananas en mango zijn geweldige smaak combinaties, maar appel en sinaasappel werken ook goed.

Hoe heet is een Habanero peper?

Typische Habanero-pepers variëren van 100.000 tot 350.000 Scoville Heat Units (SHU), dat is 12 tot 100 keer heter dan een Jalapeño peper. De laatste jaren zie je deze soort steeds vaker op de groenteafdeling in de supermarkt liggen. De Habanero geeft een goede kick en een fantastisch zoet, fruitige smaak. Als een Habanero los wordt gegeten is brandende hitte direct, agressief, maar van korte duur. Een groot deel van de pittigheid verdwijnt tijdens het koken.

Yucatán, Mexico

Wat is z’n herkomst?

Omdat de naam Habanero “uit Havana afkomstig” betekent, wordt ten onrechte aangenomen dat deze peper uit Cuba zou komen. Wellicht berust dit misverstand omdat zij daar vroeger veel verhandeld werd. Volgens recent onderzoek neemt men aan dat de oorsprong op het schiereiland Yucatán in Mexico ligt. Na de ontdekking ervan door de Spanjaarden werd de Habanero peper al snel wereldwijd verspreid.

De meeste, vooral de oranjeachtige en gele, Habanero pepers komen van het schiereiland Yucatán in Mexico. De rode variëteit uit het Caribische gebied. Andere productielanden zijn Belize, Panama, Costa Rica en de deelstaten Texas, Idaho en Californië van de Verenigde Staten.

Groene kleur is onrijp, rood gekleurd is rijp

Wanneer is het Habanero seizoen?

Oorspronkelijk seizoen:
Maart tot en met september.

Beschikbaar uit Nederland:
De Habanero is heel het jaar beschikbaar uit Nederland, maar in de winter beperkt.

Shop hier
Comment
Next Post
Waarom zijn chilipepers heet? 🌶️
Read More