JALAPENO PEPER
Xalapa, Mexico

JALAPENO PEPER

Naam: Jalapeño Peper

Smaak: Paprika, hartig en licht bittertje

Herkomst: Xalapa, Mexico

Pittigheid: Medium heet (3/5), hitte neemt langzaam af. 

Scoville Units: 2500 – 8000 SHU

blank
Jalapeño kwekerij in Xalapa, Mexico

blank
Rijpe Jalapeño pepers aan de plant

Hoe smaakt de Jalapeño?

De rode jalapeno peper stamt af van de paprika en is iets pittiger dan de onrijpe, groene variant. De groene pepers zijn het meest bekend. De jalapeño worden echter rood van kleur als je deze meer zon geeft en langer laat rijpen. Hierdoor worden de pepers ook, zoeter, heter en veel smaakvoller. Omdat de Jalapeño in mooie, ronde plakjes te snijden is, is deze peper uitermate geschikt als garnering.

Door zijn stevigheid en milde smaak is hij ook goed te gebruiken om te vullen. Maar bak ze ook eens mee in bijvoorbeeld Indiase curry’s, nasi of bami. Of gebruik ze bij de bereiding van lekkere Mexicaanse wraps of chili con carne.

Hoe heet is een Jalapeño?

Veel mensen beschouwen de jalapeño als een zeer pittige hete peper, maar in termen van de Scoville-schaal is de jalapeño slechts mild tot matig. De jalapeño peper heeft dé perfecte pittigheid voor degenen die van een kleine kick houden, maar hun smaakpapillen niet direct willen ruïneren.

De heetheid voel je vaak direct op het puntje van de tong en achter in je mond. Deze neemt daarna vrij langzaam en gestaag weer af. Met een scherpte van 2500 – 8000 SHU is de jalapeño in een prima beginnerspeper.

Xalapa, Mexico

Wat is z’n herkomst?

Van oorsprong komt de peper uit Mexico. Hij is dan ook vernoemd naar de Mexicaanse stad Xalapa (Jalapa). Dit betekend in het Nahuatl, de oorspronkelijke taal van de Azteken: nabij een bron in het zand.

Tegenwoordig wordt de jalapeño peper ook in Nederland geteeld. Veel in het Westland (Nederlandse streek), maar uiteraard wel binnen in kassen.

blank
Markt in Mexico City, Mexico

Wanneer is het jalapeño seizoen?

Oorspronkelijk seizoen:
Maart tot en met september.

Beschikbaar uit Nederland:
De Jalapeño peper is jaarrond beschikbaar uit Nederland, maar in de winter in beperkte mate.

Shop hier
Previous Post
Waarom zijn chilipepers heet? 🌶️
Read More
Next Post
LAPSANG SOUCHONG, GEROOKTE THEE
Read More