LAPSANG SOUCHONG, GEROOKTE THEE
Wuyishan (武夷山市), China

LAPSANG SOUCHONG, GEROOKTE THEE

Naam: Lapsang Souchong (烟小种)

Categorie: Zwarte thee

Smaak: krachtig, rokerig en kruidig

Herkomst: Wuyishan (武夷山市), China

Lapsang Souchong (烟小种)

Jonge blaadjes van de theeplant

Hoe smaakt Lapsang Souchong?

Dit is een sterke thee met een zeer uitgesproken rokerig karakter. De prachtige zwarte, licht grijsachtige bladeren worden boven een vuur van naaldhout (rijk aan hars) gerookt. De rook van het vuur trekt in de theebladeren waardoor de karakteristieke, krachtig, en rokerige smaak ontstaat.

Thee als BBQ rub

Wil je een bijzondere smaak toevoegen aan een stuk vlees wat op de barbecue gaat? Gebruik dan thee bij het maken van een rub. Gerookte theesoorten zoals een Lapsang Souchong doen het altijd goed.

Geschiedenis van Lapsang Soucheng thee?

Wist je dat de gerookte Lapsang Souchong ontstaan is door een foutje? De originele Lapsang Souchong afkomstig uit het bergdorpje Tongmu in de provincie Fujian in China is namelijk niet gerookt. De gerookte variant is ontstaan in de tijd dat de Engelsen het in dat gebied voor het zeggen hadden. Tijdens hun veroveringen stootten ze op een verlaten theeplantage, die door de Chinezen in brand was gestoken. Een groot deel van de theevoorraad was niet in vlammen op gegaan en de Engelsen vonden het zonde om deze thee weg te gooien. Ze besloten hem te bereiden. De thee was door de brand licht gerookt. De Engelsen vonden het geweldig smaken en brachten deze gerookte thee mee naar Europa. 

Enne… wist je trouwens dat Sir Winston Churchill een fervent liefhebber van lapsang souchong was? Waarschijnlijk smaakte het heerlijk bij de sigaren die hij rookte.

Wuyi mountains, Fujian, China

Wat is z’n herkomst?

Lapsang Souchong is een zwarte thee met zijn oorsprong in Wuyi, een regio van de Chinese provincie Fujian. Deze thee kan alleen groeien in een subtropisch klimaat. Om deze te verbouwen heb je hoge temperaturen, zon en voldoende vocht nodig. Net als bij wijn kun je in thee de ‘bodem proeven’. Zo proef je in thee die in de bergen groeit de mineralen.

Als een theestruik vier jaar oud is, kan er voor het eerst worden geoogst. Voor de meest verfijnde theesoorten plukt men alleen de bladknop (bud) met de bovenste twee jonge blaadjes, ‘two leaves & a bud’. Theestruiken kunnen tussen de 120 en 140 jaar worden.

Jonge blaadjes

Wanneer is het thee seizoen?

Oorspronkelijk seizoen:
Het oogsten wordt elke een tot twee weken herhaald. De oogst kan gedurende het gehele jaar plaatsvinden. De beste kwaliteit wordt echter geplukt in de droge moessontijd.

Beschikbaar uit Nederland:
N.v.t

Shop hier
Previous Post
JALAPENO PEPER
Read More